tuinen verhildersum leens

Borgtuin

Verhildersum


.

.

De tuinen van Verhildersum

Bij de aanleg van de tuinen bij de borg Verhildersum is in de jaren zeventig van de vorige eeuw uitgegaan van de hoofse stijl van leven die de Groningse landjonkers en hun families in de 17de eeuw erop nahielden. Een manier van leven en wonen waarbij telgen uit adellijke families als het echtpaar Tjarda van Starkenborgh-Clant, de toenmalige bewoners van de borg Verhildersum, zich spiegelden aan het Stadhouderlijk Hof. Daarbij hoorde ook een in een strak schema van geometrische patronen aangelegde tuin, een genre dat teruggreep op de vijftiende-eeuwse Italiaanse renaissancetuinen ontworpen door Alberti. Ontwerpen die in de daaropvolgende twee eeuwen ook in Frankrijk door André Le Nôtre (Vaux le Vicomte) en de Republiek van de Zeven Provincien door Daniel Marot (Het huis Honselaarsdijk en Paleis het Loo) in aangepaste vorm werden nagevolgd.  

 

Het prestigieuze tuinproject van de aanleg van een ‘oud-hollandse’ tuin bij de borg kon door een nauwe samenwerking tussen de oud-conservatrice van de borg, initiatiefneemster en gepassioneerde heemkundige Tine Clevering-Meijer (1914-1981), de Groningse tuinarchitecte Renske Boon (1900-1985) en de beeldhouwer Eddy Roos (1949) een aanvang nemen. Voor de maatvoering is voor het principe van de ‘gulden snede’ gekozen, een maatvoering die in harmonie is met de menselijke proportie waardoor de eenheid tussen de beelden en de omgeving het best tot z’n recht komt. Twintig jaar later bleek dat herstel van de maatvoering van de tuin noodzakelijk was geworden. De ontwerpen die Eddy Roos in 1993 voor de tuin maakte werden door hem uitgevoerd onder de supervisie van Ir. T.S. Smith, die destijds hoofd was van de historische tuinen van de Rijksdienst, een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. De beelden op de hoofdas kwamen daardoor zowel in een cirkel als in een vierkant te staan in een strak aangehouden schema van architectuur en een herhaling van de buxushagen. In 1997 ging de tuin compleet met door Roos ontworpen pergola weer open voor het publiek. 

De droom van Eddy Roos in z’n jongelingsjaren, na een bezoek met z’n Franse vader aan de Tuillerien met de beelden van Aristide Maillol in Parijs, om ooit ook zo’n tuin te maken, is uitgekomen. De borgtuin van Verhildersum met uiteindelijk dertien van zijn beelden werd zijn levenswerk. 
 

In het najaar van ’21, wanneer er voldoende fondsen beschikbaar zullen komen, zal de dan 72-jarige beeldhouwer een aanvang maken met het ontwerp van het laatste en dertiende beeld ‘Vuur’, een project dat tot z’n voltooiing en onthulling zo’n vijf jaar in beslag zal nemen.
  

Een in geometrische patronen aangelegde tuin zoals bij de borg Verhildersum met hedendaagse beelden van één en dezelfde beeldhouwer is uniek in Europa. 

Het is er goed toeven tussen de bloembedden met alleen al meer dan negentig soorten rozen en clematissen en hortensia’s gecombineerd met de beelden van Eddy Roos. Voor de door alle indrukken op de borg en in tuin opgedane vermoeide bezoeker zijn er het prieel en de nodige banken om even tot rust te komen, en even verderop het restaurant met bijbehorend terras. 

Foto's van de beeldentuin ziet u hier.

 

De stichtingen Beeldentuin Verhildersum en Landgoed Verhildersum doen een beroep op u om een bedrag, groot of klein te deponeren in de daartoe bestemde bus op het landgoed of over te boeken op de rekening NL60 RABO 0332 4282 57 van de (ANBI) Stichting Beeldentuin Borg Verhildersum. (Donaties zijn voor de belasting volledig aftrekbaar) Informatie via de secretaris hanssmelik@gmail.com

 

De Verhildersum Tulp

Verhildersum heeft een eigen tulp, ontwikkeld door tulpen veredelaar Christiaan Kolk uit Kloosterburen. De tulp is heel diep donkerrood. Hij is te vinden op diverse plekken in de tuin en te koop in de museumwinkel.

 

 

 beeldentuin verhildersum

blauwdruk beeldentuin verhildersum

opzet beeldentuin verhildersum

 

 

tekening beeldentuin verhildersum

eddy roos beeldentuin

 

Onze leden
Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook