Nieuws
Oudste merklap van nederland te zien in Verhildersum. Tot 2 november 2025 is het unieke voorwerp te bewonderen in de museumboerderij. Binnen de expositie catchy cashmere in het museum boerderij, is nu een bijzonder topstuk te bewonderen: de oudst bekende merklap van Nederland, gemaakt in 1637.
Het Dinamo Fonds heeft een subsidie van €5000,- toegekend aan Verhildersum om de bijzondere veestapel bestaande uit Groninger Blaarkoppen en Lakenvelders in stand te kunnen houden.
Daar zijn we bijzonder blij mee.
Op Tweede Paasdag vond de jaarlijkse paaseierenzoektocht plaats in de tuinen van Verhildersum. Ondanks het regenachtige weer wisten veel enthousiaste kinderen én ouders de weg naar het landgoed te vinden.
"Mevrouw, ik wil hier wonen. Rondlopen in die mooie kleren. Ik zie het voor me. Borgvrouw, dat wil ik worden! Neeee, ik weet wel, dat kan niet, maar wat zou ik hier gelukkig zijn."
De speeches bij een opening behoren tot het vaste protocol: ze zijn vooral bedoeld om uitleg te geven over een expositie. De verhalen en de presentatie bij de opening van het museumseizoen bij Verhildersum op vrijdag 4 april waren echter ronduit indrukwekkend. Dat kwam vooral doordat van de 10 exposities die Verhildersum dit jaar biedt er 3 in het teken staan van 80 jaar Vrijheid.
Verhildersum start seizoen met meerdere exposities
Verhildersum is klaar voor het ontvangen van bezoekers. Vanaf dinsdag 1 april tot en met 2 november is iedereen welkom bij Museum Borg Verhildersum in Leens.
Als laatste onderdeel van de restauratie van de borg Verhildersum zijn de wanden van het boudoir voorzien van prachtig 19e-eeuws behang. Dat we dit konden doen is een cadeautje, want we hielden wat budget over van het binnnen schilderwerk en de restauratie van het behang in de eetkamer.
Maar uw kasteel Verhildersum is klein en zo lief!" Ze slikt een paar keer. Haar handen trillen.
"Als ik hier mijn ogen dichtdoe zie ik de kindertjes spelen, de dienstmeisjes in de keuken zitten te breien.
Kijk naar het breiwerkje, lekker slordig op de keukentafel. De stoelen op praatwijdte, stoofje onder de voeten.
Ze kletsen, kopje koffie erbij met een krakeling. Zo echt! Je ruikt bijna de koffie."
Wie wil er de Grunneger Daans leren dansen? Inzet is in 5 lessen de basis te leren van de Grunneger Daans. Is dit een succes dan volgen er nog een paar lessen met als kers op de taart een optreden in authentiek 19e-eeuws Gronings kostuum tijdens het Historisch Oogstfestival dat bij de borg plaatsvindt op 9 en 10 augustus.
Ter gelegenheid van het feit dat we dit jaar 80 jaar vrijheid vieren, heeft Verhildersum in het museumcafé van de boerderij een vitrine ingericht met kleine spullen die herinneren aan de oorlog en aan de bevrijding.
Er zijn een aantal spullen binnengebracht. Zoals knijpkatten - zaklampen die werken zonder batterij - pamfletten die werden verspreid door de luchtmacht, snippers zilverpapier waarmee de Duitse radar werd verstoord. Dingen die de herinneringen aan de oorlog en vooral ook de bevrijding oproepen.
Museum Borg Verhildersum te Leens ontving onlangs twee werken van de landschapsschilder(s) Jacobus Nicolaas (1822-1895) en/of Willem Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (1823-1885). De schilderijen “Zeegezicht op Katwijk” en “De Molen” zijn geschonken door mevrouw E. Buma, erfgenaam van de familie Tjarda van Starkenborgh. De borg was eeuwenlang eigendom van deze invloedrijke adellijke familie, tot de borg in 1822 werd verkocht.